Ett riktigt Gott Nytt Ar!!!!!


*Happy New Year!**Happy New Year!**Happy New Year!**Happy New
                     


*Happy New Year!**Happy New Year!**Happy New Year!**Happy New Y


Ett riktigt Gott Nytt Ar!!!!!


fr. Franz Josef New Zealand.


Franz Josef , New Zealand

Åter igen på bussen söder över med sikte på Franz Josef efter att slingrat oss ner genom regn i massor kom vi till Franz Josef där jag hade planerat stanna över nyår men vad jag inte hade räknat med att det var super liten by. 
Regnet vräkte ner hela dagen och efter att ha grävt fram väskan längst in i bagageutrymmet i bussen, en mindre promenad till vandrahemmet drängt i regn checkat in så blev det inte mycket mer än att trängas med alla andra framför ett par filmer...vad kan man annars göra när det vräker ner regn i Franz Josef.
Har drabbats av enorm hemlängtan och tappat the backpacker spirit big time! jag är inte den enda heller det verkar vara något som drabbats det flesta backpackers...det är helt enkelt inte bara super kul att turista.
Jag har nog drabbats av en tre månaders kris och jag lär säga att vädret inte hjälper till!
Hur som haver 4 nätter planerad i Franz Josef och som sagt var ,det finns mycket att göra bara vädret håller... men det ar dyrt hujeda mig! tack o lov bor jag på ett super mysigt vandrahem Chateua Franz med öppen brasa widescreen tv samt 200 filmer... jag tror jag överlever 4 dagar här utan problem.

       
Andra dagen i Franz Josef .... solen skiner och inte några tecken till regn...passar perfekt med min planerade Heli- Hike  http://www.franzjosefglacier.com/heli-hike.html  som jag kostat på mig.
Kreditkortet vrider på sig men hur ofta får man chansen att flyga upp på Franz Josef glacier och vandra tim ja den kommer nog inte komma igen....så jag gör det ...hoppar över allt annat galet man kan göra i detta land... för de galna tingen kan man göra världen över oftast.
Efter att ha snört på oss världens tyngsta kängor fått en jacka och glidigt upp med helikoptern till
Franz Josef Glacier var det dags för dagens första övning...sno på sig isdubbar på kängorna... som inte var så bara!                     
 

Kängorna var tillräkligt tunga innan och de blev då inte lättare av isdubbar...jisses trodde inte jag skulle kunna flytta fötterna alls.
Det var tunga steg och ett bra träningpass för benmusklerna.. kände sig som man vandra på månen - traskade vi runt i 2 timmar ...otroligt vackert med berg och glacier samt vädret..det var kanon väder.. full i solkräm på med solbrillorna och bara hoppas att man inte slutar med en tvättbjörn solbränna!
Det hade just settat fint!
Hamnade med Miss Chicago och Miss Melbourne och vi hade super kul....tyvärr drog Miss Chicago vidare men Miss Melbourne blir kvar över nyår! 


        


Greymouth, New Zealand

Efter ett par avslappnade juldagar i något som slutade med ett soligt och varm Nelson
( tror minsann sommaren har sakta men säkert krypit sig fram här nere!)
har jag nu packat väskan och rest längst västkusten söder ut mot en stad som heter Greymouth.
Längst vägen ner hit har det stått som spön i backen... regn och rusk non stop...genom skog,gröna fält med vita prickar  och berg... sen längst kustvägen söder över.
Vi gjorde ett stopp vid Paparoa National Park för att göra en timmes  vandring längst kusten
-Truman Track-hade nog njutit mer av vandringen om man inte kände sig som en blöt katt - höjdpunkten med vandringen blev när vi trodde att vi sprang på den nya Zeelandska stoltheten fågeln Kiwi - blev rejält överaskad för jag trodde det skulle vara en liten fågel...den var ju stor som en höna! - tyvärr tog min glädje snabbt slut när jag fick det bekräftat att det bara var en simple fågel som kallas Weka!! Nå väl här har ni en bild på hur en Kiwi inte ser ut....jakten fortsätter efter en Kiwi.


           

Rejält genomblöta tillbaks till bussen som tog oss till dagens andra stopp  vid de berömda
Pancake Rocks vid Punakaiki - dags att ta fram kameran igen och genomlida ytterligare 45min i regn och blåst.

 

Till Greymouth kom vi sen eftermiddag, de flesta väljer att stanna en natt och fortsätta med bussen söder över men eftersom jag ligger före mitt schema inför nyår så kostade på mig en extra natt. Väl behöft för att sova i kapp efter 5 nätters dalig sömn i Nelson.
Väl nere i Greymouth sen eftermiddag så blev det att slänga in väskan och sen be ge sig till
Monteith's Brewery ( NZ ölbryggeri) där jag hamnade med team Norway- livsfarligt!
Högtempo och free beer -två timmar senare tog vi oss till lokala puben där fortsatte kvällen med de lokala invånarna tills de slog igen och för att sedan vandra vidare till  en annan pub där vi hamnade med ett gäng gamla mc-knuttar.

 
                                              
  

En helt oplanerad kalasrolig kväll och jag njöt verkligen dagen efter när Team Norway klev upp och skulle med bussen -själv kunde vända om och sova ett par extra timmar - himla gott och behövligt efter dålig sömn i Nelson pga tröskvärket.Ho ho Merry Xmas!

Till er Alla en riktigt Go'Jul...

Anna
------------------------------------------------------------------------------

Julafton och strålande sol och värme över Nelson...kan det bli bättre... ja' om man fick vara hemma i Österby. Vad är en jul utan Österby... ingen jul alls så jag lär säga att det inte direkt känns som jul... framför allt att jag går runt i shorts och linne och bekymmar mig för att jag brännt mig av den sablars starka solen. Trots mulet och regn spelar ingen roll man bränner sig förbaskat ända! Så jag antar att ligga på stranden i 6 tim är en utesluten aktivitet.
Det var ju julaftonsmorgon och jag passade på att unna mig en engelsk frukost... vad gör man inte när man inte får julskinksmörgas och risgrynsgröt! I stoppad tog jag mig en promenad till Center of New Zealand. En vandring upp på ett berg, gång avstånd från Nelson. Vacker utsikt och härligt väder satt jag där och njöt innan jag tog mig ner till stan igen för att satt mig på ett cafe och ta en kall härlig NZ's öl.
Dagen till äran så blev den en smarrig lax till middag, tankte mig... vart går man när man är ensam och vill ha lite gemenskap?! kyrkan...nä nä man går till en irländsk pub...vilket jag även gjorde...tänk vart man än är i världen sa finns det alltid en irländskpub...man är aldrig ensam! En super avslutning på den dagen. Jag grämt mig mest för. Lullade gla' i hägen tillbaks till vandrahemmet för att slå en signal hem och önska dem där hemma en riktigt go'jul... för er julafton hade just börjat när jag kröp i säng

Juldagen strålande sol och varmt fortfarande - vad har hänt...har sommaren äntligen kommit till New Zealand. Juldagen som är NZ'landarnas julafton...allt är stängt jag menar då ALLT och alla är hemma och mumsar julmat - vad gär man för att sysselsatta sig en hel dag... man tar dagsryggsäcken packar med vatten och sen tar man och snor på sig vandringskängorna och ger sig ut på en av de alla vandringstrekks som finns runt om Nelson city. Sen satt jag och lapade sol och drack vin i sallskap av alla andra på vandrahemmet.

Annandagjul.... japp även har har mellandagsrean börjat...men som om ni förstår så blir det inge shopping för Miss Stam...nä nä hon får minsann sitta på ett cafe intill och titta på alla andra som river i hyllorna. Med en ryggsäck på 19,7kg så blir det inge shopping för mig.... det blev dock den stora tvätt dagen .... dags att packa ....efter ett par avslappande dagar i Nelson är det väl på tiden att dra sig vidare.... äntligen slut på julen och åter ett par dagar normalt liv innan nyår klampar på!

Nelson , New Zealand

Efter att slingrat mig upp och ner och lyckats bli åksjuk på kuppen (jag har blivit värsta oldie...åksjuk, sjösjuk höjdskräck... ) längst gröna täckta berg med vita fläckar av får ...får överallt  om inte får så är det kossor och kaniner... otroligt vackert men vem tänker på det när man mår illa!
Väl framme i Nelson checkade jag in på vandrahemmet mitt i stan och tog mig den vanliga vandringen runt i kring för att lokalisera mig i området - första natten blev en katastrof sov i samma rum som ett tröskvärk!
Hujeda mig  hur kan någon snarka så ... efter att funnit mina öronproppar i mörket så kunde jag åter igen sjunka ner till en härlig sömn o jag unnade mig en riktigt sleepin! Väl unnat av mig!

Första dagen i Nelson ....mmmm sol ... men vad är värmen - det är som en vår dag hemma så snart man kommer i skuggan så förvandlas man till en isbit... jag är ju som sagt var inte så varmblodad av mig...så fleecetröjan är inte borta. On / off .Men en vacker dag att strosa runt i Nelson...kanon charmig stad...cafeer pubar och butiker och  något som slog mig var ...det är ju jul snart... vart är julhysterin? antingen tror man på tomten här i New Zealand och hoppas tomten ordnar alla klappar ... för det verkar då inte som om någon shoppar loss här.
Här lullar man runt på gatorna som om det vore vilken helg som helst ... istället för någon Frälsningsarme's kör som står och nynnar julsånger så är det en liten kille som spelar country runt hörnet!
Men det finns lite jul dekorationer iallafall så helt om inte går det att unvika att det är julhelg.
Efter att strosat gata upp och ner i Nelson besökt kyrkan och de gröna parkerna så var det gjort  - bestämde mig för att göra något åt min kalufs och bli julefin - och tog en drop in till frissan...betalade 100kr för en helt ok klippning. Sanna priser borde vi ha hemma... ett par cm kortare tog jag mig till The House of Ales för att njuta av en go'mums bit mat och ett par öl innan jag fick löpa till apoteket införskaffa mig både åksjuke och sjösjuke tabletter inför morgondagen!!! efter den har resan kommer jag vara ett resandeapotek! Ska nämligen besöka Abel Tasman National Park- oundvikligt att besöka utan ut på en havsaktivitet så det är bäst att försoka vara på den säkra sidan.
------------------------------------------------------------------------------------------------

Andra dagen i Nelson var jag alltså inbokad på en tur till Absel Tasman National Park... rena himmelriket enligt broshyrerna... med ett par åk/sjö sjuketabletter i magen jag ska jag nog klara av det här...ett måste när man är i Nelson.
Träffade ett par andra singel backpacker på bussen till parken och vi skapade snart ett vandringsteam , Mr Netherlands och Miss Germany x 2.
Väl framme vid Kaiteriteri knallade vi på ett monster igen.... trots rejält med vågor så lyckades jag hålla mig utan hinken denna gång...jag börjar bli som en riktig sjöman. Båten tog oss längst kusten norr mot Torrent Bay där vi blev avdumpade för att börja var 4tim vandring tillbaks mot Marahau.
Det var vi fyra amatör skogsmullar med dagspackning sen var det eliten som var ute - Abel Tasman National Park är paradiset för skogsmullar med 4dgr packning ..... det kryllade av dem!
Själv är jag för bekväm för att bara runt på min packning så en dagstur räcker gott och väl för mig.... med risken att bli strandsatt i en liten by utan tillgång till internet och civilation över jul - den risken tar jag inte!
Vädret var ett mysterium- det regna det var mulet sen var det sol och varmt så det var ett ständigt på och av med kläder under vandringen längst kuststigen.
Vacker natur och trevligt sällskap lullade vi runt där i godan ro att vi hade gott om tid..det stod sa i broshyren... en avslappnad promenad med tid att ligga på stranden och lapa in sol ( självklart stod det som spön i backen när vi kom fram till stranden).
Men efter två timmars lullande insåg vi att vi var tvugna att öka takten för att hinna med bussen tillbaks till Nelson. Så vi kom tillbaks 5min innan bussen gick... vart tog den avslappande vandringen vagen!

        

Väl slut efter en heldag i friska luften en 1/2flaska rödvin och lite Thaimat blev jag att prata med en äldre dam frn Australien som hade bekymmer att lokalisera min engelska dialekt. Inte den enda som har haft det under resansgång.
Väl insjuken i en skön sömn vaknade jag självklart framåt 04 på Julaftonsmorgon av att tröskvärket kört igång igen och damen från Australien satt upp i sängen och stirrade hopplöst på tröskvärket! Jag hade iallafall öronproppar - med kudden över huvudet så somnade jag så småningom in igen.


Kaikora , New Zealand

Efter 2 1/2tim resa med Magic Bus Tour genom enormt vacker omgivning vingårdar och fårhagar så hamnade jag i Kaikora som ligger längst kusten mellan Pricton och Christchurch.
Var inbokad på en Swim with Dolphins Tour  
http://www.dolphin.co.nz/kaikoura/Dolphin_Tours/  och äntligen skulle en dröm gå i uppfyllelse.... såg verkligen fram emot det. Men det visade sig att jag inte är någon delfin i vattnet iallafall.....det slutade med mitt livs dyraste spya!
Lyckades få på mig hela munderingen....två lager våtdräckt, huva snorkelgear och fenor. Kom i vattnet och genom led de första 30sek skräck upplevelse av det iskalla vattnet.... plaskade runt bland delfiner i hela 3min... de var överallt helt otroligt sen var det färdigt för min del....sen blev det 3tim stirrande ner i spyhinken! 
Så har jag lärt mig att jag lätt blir sjösjuk  och ska i fortsättningen ägna intresse till landskrabbor istället for delfiner.
Så tyvärr jag fick inte med mig ett enda kort från min delfin tour.... skulle tagit ett kort på spyhinken!
Vad kan jag mer säga om min defin tour.... jo besattningen bytte spyhink var 5;e minut och så fick man en varmfilt.... tro nu inte att jag satt där ensam i ett hörn och spydde nej då jag fick sällskap vart eftersom och tillslut satt vi 8st i rad....det skulle jag nog tagit kort på dock!
Lite besviken och med tom mage klev jag iland och pallra mig tillbaks till vandrahemmet.... för att titta på när folk plaskade runt i bubbelpoolen!!! inte ens det kan jag göra!
Så den följande dagen så ägnade jag mig att det jag vet att jag klarar av .... vandring!
3 tim vandring längst den sk. Top Cliff  Walk  passade mig bättre - får och  får och åter får!            

Christchurch , New ZealandVa' hande egentligen pa 2 1/2tim flygtur.... fran +27C i Sydney till +15C i Christchurch.Kallt som satan!
 
Nytt land-ny valuta och nytt mobil nummer!!!! det ar ungerfar sa i den foljden som jag tar det.... sa snart jag betat mig genom alla fragor for att ta mig in i New Zealand och fatt mina vandringskangor putsade genom en linslus sa fick jag antligen klampa genom och stalla mig i kon till bankomaten med min 19.2kg ryggsack.
Med nya sedlar i planboken traskades det vidare till bussen som tog mig till vandrahemmet for att riva upp fleecetrojan innan jag tog kartan och borjade orientera mig runt om i Christchurch i sikte mot Vodafone.
Efter att infor skaffat mig "ett liv" sa borjade nasta uppdrag .... uppdrag leta supermarket for att inforskaffa mig foda de narmsta dagarna.
Val tillbaks till vandrahemmet for en varm dusch sa vart jag och talande med tva tjejer fran Goteborg som skulle aka till Sydney dagen efter... pumade lite information eftersom de rest runt pa New Zealand i 4v -fick med mig fler bra med tips men det som var allra bast var att de har spenderat en hel del i Asien sa jag har nu fatt en hel del tips om vad och vad jag inte ska.
Kalas bra... men jag lar nog inforskaffa mig en Lonely Planet vilket fall.... det kanske inte haller att resa helt utan.

   


Andra dagen sa tog jag pa mig jeansen for forsta gangen och pa med fleece jackan och ivag ut pa stan for att gora Christchurch.... vilket jag lyckades med ...Lordag och marknad i stan samt underhallning av diverse talanger pa gator och torg. Om det inte hade vart sa himmelens kallt!
Som alltid sa finns det en botanicgarden som jag tog en svang om i men tyvarr var det for lite action att jag nojde mig att stoppa nasan i nagra rosor och se lite intresserad ut- sen fick det vara nog!
 Det haller sig fortfarande  under +20C och blaser en hel del sa jag har forstatt att jag lar inforskaffa mig ett par vindbyxor ...sa uppdraget for dagen blev vindbyxor men med mindre forkylning pa gang sa blev det att pallra sig tillbaks till vandrahemmet och agna resterande av dagen uppkrupen i soffan med soduko och en kopp te.

Battre lycka tredje dagen.... var nog forst ut pa Christchurch's gator den Sondag morgonen..... men sjalvkart var turistbyran oppen sa jag kunde ga in och varma mig innan jag fortsatte min jakt efter vindbyxor och efter mycket provande och en uthallig expedit sa kom jag dar i fran med ett par nyinskaffade khaiki vindbyxor ( on sale)som ska halla mig fit under min vistelse har.

Har forstatt efter att ringt runt fler vandrahem att det borjar bli hogsasong speciellt under jul och nyar och den layback stilen som jag dragit pa mig fran Australien haller inte helt ut... har galler det att planera och boka i tid for att fa vara me' i matchen...sa jag agnade i stortsett resten av Sondagen till att planera min resa har i New Zealand och antligen fatt vandrahemmet bokat vid Franz Josef's glaciar - en verkligen lattad eftersom det vart trokt att fa plats och jag kan nu pusta ut! Nyar ar klart.... och jag kan halla mig till min reseplan.

Vilken skillnad fran Sydney's julhysteri till Christchurch lugn ( har kladde de granen igar!)- harligt att ater igen se de gamla byggnaderna och den skottska stilen. Foredrar den stilen an de betongkartongerna Australien erbjod.
Fran beachlooken till frilufslooken samt jag tror alla ungdommar har gatt in for en svartrockar stil. Det vimmlar av demoner.
For att vara en storstad sa tycker jag den inte har sa mycket att erbjuda i centrum det ar ju catedralen da mitt i centrum samt mallstreet , en sparvagn som tuffar forbi da och da, massor av turistsbutiker som ar fullproppade av lamm,fleecetrojor och maoridesign och sen vad vore en stad utan en botanic garden.
Vad har vi mer... jo vi har Art Center.... men eftersom jag lider av konstintresse och talamod sa var det uteslutet for min del.... men jag har sett byggnaden iallafall.  
Utbud av pubar ar det da gott om...  samt cafe'er.... (snyft saknar er tjejer! Vad vore en fika utan er! sa det blev ingen fika for mig.)
Christchurch har dock ett stort utbud av turer och sa fick det bli en for mig ocksa...av allt att vraka av valde jag en Lord of the Ring Tour. http://www.hasslefreetours.co.nz/lotrtours.html .

-------------------------------------------------------------------------------------------------
En nagot uttrakad och lite overgiven ensam Anna blev overlycklig nar antligen Viki dok upp pa sondag kvallen.Vi mottes upp for en bit mat och ett par ol for att ga igenom de sista veckorna sen sist - sen var det march i sang for att vara fit for infor var Lord of the Ring Tour..... och jag har resesallskap... ja men ar det inte trevlig sa sag.... iallafall for en dag!!!!

Blev upp plockade av en gubbe som visade sig vara en sann dar som drar skamt som inte ens ar roliga ... och forsoker skoja till allt men det blir bara fel. Med andra ord -sa var vi fast med en dryg gammal guied....tack vare Viki's friska humor sa blev turen valdigt lyckad anda och vi skrattade gott.
Istallet for doda kangrus liggande langs vagen som i Australien ligger det doda kaniner har, gront och enormt vacker omgivning... paminner om Skottland.Enormt vackert!
Man kan val inte saga att jag ar nagon Lord of the Ring fanatiker men man bor da ha sett filmen fler an en gang for det var mycket som inte jag kom i hag fran filmen. Men med lite hjalp fran guiden och lite uppfriskande bilder sa fick jag klart for mig vilken del av LOR filmen som blivit filmad dar vi nu var.

      Val tillbaks i Christchurch var det dags att packa om men jag blev att prata med grannen under mig i rummet pa vandrahemmet istallet tills jag skulle mota upp Viki for en avskedsol.
Lyckades fa med mig Chris ( grannen under fran Minnesota USA) ocksa sa vi tog ett par ol och prata och kvallen slutade med lite en lektion i biljard.
 Ater igen sa visade sig att Chris ska soder ut och jag norr ut ... Viki ska hem till London sa det var saga hej hej och fa se om man ses igen... trist trist men sant ar backpacker livet.
Sa var det att rora pa sig igen... man kan ju inte ligga still i Christchurch....

Australia

Efter att åter igen genom lidigt en natt på Greyhound Bus så stod jag på Sydney's gator igen !!! Av alla städer jag vart till så lär jag säga att Sydney ligger i en egen liga!
Det är något speciellt över denna stad - med mindre än 24tim i staden så försökte jag göra det mesta av min sista dag i Australia... och va vore inte bättre än att spendera det med...ja men visst.... henne känner vi igen!

Helen... gamla goa galna Helen från Liverpool och jag sammanstrålade och chattrade av oss allt vi gått igenom sen sist vi sågs i Cairns.
Passade på att göra en mild pubcrawl  innan det var dax for mig att pallra mig tillbaks till vandrahemmet och packa om inför min resa till New Zeeland.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Kan inte riktigt fatta att det är 12 veckor (81dgr) sen jag först damp ner i Sydney och nu ska jag vidare.
Med över 1000 foton rikare XX,XXXkr fattigare och det allra viktigaste en erfarenhet och ett minne för livet rikare!!
Jag lär erkänna att jag trodde backpackerlife skulle vara lättare än vad det var... det låter så häftigt när man hör hur folk har backpackat runt om i världen men för mig var det tufft i början.
Det tog ett tag innan jag kom in i det och det är inte så att jag avråder folk att backpacka runt om i världen tvärt om ... men jag är nog inte en riktig backpacker... jag är nog lite för bekväm av mig.
Att packa den där väskan är något jag verkligen avskyr och att se eländet i den!!!
Samma kläder om och om igen... det är knappt någon skillnad på fotona...endast bakgrunden.

-Och jag har ett par månader kvar!!!

Ensamheten var jobbig i början...men den kom man snart över.... man är ju trots allt inte helt ensam!!!
Det är bara att babbla på för det finns så många som är ute här och reser ensam, bara att övervinna blygheten och dra igång maskinen - man är liksom inte van att prata med helt främmande människor s där - vi svenskar är väl inte sånnan så jag tror inte det bara är jag som person och man vill inte tränga sig på... men det släppte snabbt och nu går munnen utan att man tänker på det.

Det är och kan vara riktigt kul att prata med nya människor och höra om deras erfarenheter - människor kommer och de går om vart annat och det är oftast ett få tal som man verkligen försöker hålla kontakt med och kommer mötas upp med när man kommer hem från backpacker livet.
De andra finns det en stor risk att man ramlar på ocksa...i allafall när man reser... för när man kommer ensam till en ny stad så springer man alltid på någon som man träffat tidigare.
Att som i går gå i vimlet av Sydney och höra en ynklig liten asiatisk röst ropa "AnnaAnnaAnna".... på deras speciella dialekt  och helt plötsligt står en sånn där mini människa framför mig och hoppar.... det är ju kalas roligt .... jag skrattade gott åt det !
Ibland kan det  bli pinsamt värre för man har ju träffat ett antal manniskor under resan och namnen kommer och går  och det kan bli lite förmycket för min lilla hjärna 

Lär säga att jag har varit flitig resenär och avklarat i stortsett hela Australien iallafall det jag har velat se men nu ska det bli skönt att lämna Australien- de sista veckorna på östkusten har vart som rena rama Spanien så det ska bli skönt att ta sig till New Zeeland.

anna + brud


Byron Bay, Australia

Och jag som trodde hippie var ute.... här hamnade jag i Australiens turist mekka Byron Bay- alla pratar om Byron Bay att det är så kalas där så jag tog och smeckade in 2 1/2 dag vid Byron Bay i mitt speckade schema...tydligen så är även Byron Bay något som skall göras när man är i Australien! Som alla andra städer längst östkusten så var även Byron Bay uppbyggd runt stranden och staden var mer eller mindre fullproppad av hippie butiker som avlöste varann på löpande band. Kan låta lite negativt men det är det absolut inte ...riktigt trevligt och roande att strosa gatan igenom och möta den ena hippien värre än den andra och till låt mig le för det är inte nog med att juldekorationen som är färgsprakande det är även alla som strosar runt har. Ägnade min tid har som jag planerat ...på stranden och gjorde minsta möjliga, njöt av solen och plaskade i havet. Gjorde som sagt var ett tappert försök att leta på ett par byxor inför min New Zeeland resa men en "färgfanatiker" som jag är sa blev det totalt omöjligt.


Fraser Island, Australia

Eftersom jag hoppade över att stanna vid Hervey Bay på vägen ner till Brisbane , efter två dagar strosande bland skyskrapor så var det dax for en tre dagars tur med Goanna Adventures  http://www.goannaadventures.com.au/fraser.php  till Fraser Island.
Fraser Island är en stor sandö som stracker sig utan för Hervey Bay ca.3 tim bilfärd norr om Brisbane så vi knölade in oss (22st) i två jeepar och begav oss mot Rainbow Beach för att ta färjan över till Fraser Island och spinna loss i sanden.

Hamnade i en grupp med 98% chincongare och resterande % var från Tyskland och Ungern och sen självklart guiederna var ju aussies.
Eftersom resesällskapet alltid gör större delen av turen så lär jag säga att det var en lugn och sansad resa... tack o lov för Matt och Pouncher ( Guiederna) för utan dem hade nog resan vart en katastrof för min del!
Men det är ju naturen och miljon som man ska njuta av... absolut helt otroligt vackert och coolt att ha beachen som huvudled.Finns liksom inga riktiga vägar utan det är bumpande sandstrak som gäller.... jeepjumping med andra ord.
Tyvärr var vädret si så där... kunde vart bättre... det blåste ordentligt men tack o lov så var det varma vindar och vi fick känna på lite regn stänk men det kan man leva med tycker jag... men något beachväder var det alltså inte men lika bra det för vi hade knappt tid att ligga på beachen.
Vi besökte freshwater sjöar...som vi hemma är mer än vana med men här är det mindre vanligt... härligt att ta ett uppfriskande plurr iallafall utan att få salt i ögonen!
Traskade över sanddynor samt besökte regnskogen på ön....lagom mix av allt!
Bästa med turen var dock när jag helt oförberedd fick besök av en dingo's när jag satt utanför vandrahemmet på gräsmattan!
Första reaktionen var ju vilken tanig hund ! innan det klickade till att det var bäst att resa sig upp och försöka bli stor!!!
Den lömade iväg så fint så tyvärr hann jag inte få upp kameran.
Kort och gott... Fraser Island är något man måste göra... sägs det och nu har jag gjort det!!! antagligen börjar det bli lite för mycket för mig så jag uppskattar det inte på samma sätt eller så börjar jag bli himla kräsen turist!
Känner mig lite sliten efter allt flackande och ska nu ta tre dagar semester från semsterandet vid Australiens turistmetropol Byron Bay.....

        

Brisbane, Australia

Det var riktigt skönt att komma till Brisbane och få ett break från stränder och turisthysterin....efter 12tim på bussen gled vi in på bussterminalen i Brisbane och efter att orienterat mig till mitt vandrahem så checkade jag in och gick sen för en mindre upptäcks vandring i området innan det var dax att krypa i säng och ladda för en heldags turistande i Brisbane.
Var ute och vandrade med arbetsklassen som rusade fram mot Down Town.... jag var nog den enda som lunkade runt och den enda i shorts och linne med sikte på Botanic Garden där jag hade planen att äta min frukost.
Att turista går numera som på räls... jag strosar gatorna upp och ner i centrum sen glider jag in på turist informationen för att ta reda på det smidigaste sättet att se stan på kortast tid .... sakert kort är alltid City Sightseeing bussarna... vilket jag slog till med. Och runt hela Brisbane - on- off!!

      

Eftersom min tid här i Australien börjar rinna ut!!! ... kan inte ens fatta att jag är har och har faktiskt klarat av den första delen av min resa.
Jag var iallafall tvungen att ta tag i den sista veckans planering och det var ingen ide att skjuta upp det som jag alltid försöker göra... man har inga förpliktelser alls om backpacker -inte mer än att man ständigt lär planera och fatta beslut om vad man ska göra och vart man ska åka näst.
Kan säkert i era öron låta kalas kul men jag lär säga att när man har hållt på i 2 1/2 månad så är det inte så kalas kul att planera och samla information och välja blad 100tals resebolag där skillnaden är minimal.
Lyckades iallafall få ordning på de sista dagarnas planering och lyckats bekräftat min utresa från Sydney så nu kan jag bara följa schemat och infinna mig på respektive plats och klockslag den sista veckan!!!
Har till och med fått lite planerat inför New Zeeland.... måste nämligen boka boende för både Jul och Nyår och när man inte direkt vet vad som kommer hända för det år ju lååååååååååångt dit ! så blir det lite knöligt men har iallafall beslutat vart jag ska försöka infinna mig.

Så samman fattningsvis kan man säga att jag vart himla kreativ dessa tva dagar i Brisbane och ser fram emot tre avslappnande semester dagar på Fraser Island.


Town of 1770 & Agnes Water

Att ta död på en hel dag i Airlie Beach ska väl gå...bara det inte är för varmt. Och självklart denna dag som jag var tvungen att från kl 10 på morgonen då jag checkade ut från vandrahemmet till 23.50 på kvällen då jag skulle ta nattbussen var mer eller mindre "hemlös" så var det olidligt varmt att min plan att ligga vid lagoon var helt utesluten.
Istället låg jag i skuggan tillsammans med 100tals andra i en park och försökte slå ihjäl tiden med att sova ikapp men det var helt omöjligt.
När mörkret kom gick jag och tog ut min ryggsäck och begav mig till stranden som låg brevid busshållsplatsen där låg jag och löste min sudoku tidning och njöt av havet och stjärnhimlen tills jag fick sällskap av en australienare som hade sovit ruset av sig på stranden... han kom krypande på alla fyra mot mitt "lager"-antar att min bamse stora ryggsäck till kudde var intalande.
Så där låg jag och en full australienare och bubblade tills jag var tvungen att ta nattbussen som skulle ta mig mot Town of 1770.

Jag har blivit rekommenderad av fler backpackers att 1770 är kalas bra så jag tänkte att jag skulle ta mig dit och spendera ett par dagar... komma från turist vimlet ett tag för enligt vad jag har hört så är det en lugn och inte allt för många turister hittar dit.
Dum snål som jag helt plötsligt blev så tänkte jag spara in på en natts boende!!! hela 23$!
Men det var då det dummaste jag gjort på länge för jag fick då inte nå sömn alls på den där bussen... så jag kom fram till 1770 kl 10 dagen efter super trött och hela dagen blev mer eller mindre förstörd.
Jag har då lärt mig min läxa big time!- inga fler dumsnåla ideer här! jag har ju trots allt en Champagne Backpackers ( enl. mina övriga backpackers vänner).
Så min första dag i 1770 blev det inte mycket gjort... bodde på ett kanon mysigt vandrahem -Cool Bananas och hängde där med alla de övriga backpackers.
Tog en guided tur runt Town of 1770 och Agnes Water men det var snart gjort .... för det är mega litet och väldigt avslappnat- åter igen en beach stad men inte alls någon turisthysteri men jag antar att det är på väg att bli det om ett par år.Efter 12 tim sömn var jag mer allert - är man i Australien då ska man göra det eller hur? och nu har jag gjort det.... jag har tagit min livs första surflektion.
Och det är absolut det roligaste jag har gjort..... jag är ju inte riktigt en smidig delfin i vattnet utan mer åt en klumpig sköldpadda men att surfa var super kul och förbaskat svårt.
Det är mycket teknik och övning och efter tre timmar med en mycket tålamodig instruktör lyckades jag stå på brädan i hela 5sek innan jag blev uppäten av en våg! I övrigt så guppade jag runt på brädan och försökte hitta tekniken. Spendera mer tid under vattnet än ovan på !!!
Brädan var nästan dubbelt så lång som mig och vägde mer än vad man kan tro så jag fick ett riktigt träningspass... och det kändes dagen efter!
Resten av dagen spenderade jag på stranden och lapade sol och njöt att få bada i havet igen utan stingersuit.
Men känner mig mer än mattad av alla stränder - har man sett en har man sett dem alla och jag längtar till något annat så jag beslöt mig för att ändra min reseplan ,12 tim bussfärd ner till Brisbane som blir mitt nästa stop.

           


Pics fr Ningaloo Reef West Coast

                     

Airlie Beah and Whitsunday Islands

På bussen ner till Airlie Beach blev jag och prata med en tjej fran London, Viki och vi slog till med ett pub besök efter att checkat in och dumpat ryggsäcken.Kanon kul tjej och vi hade en himla kul kväll... eftersom min planerade segeltur var fullbokad så blev jag tvungen att vänta till nästa tur så jag fick ett par dagar som jag bara drönade i stans lagoon. Men inte mig emot  och Viki gjorde mig sällskap så dagarna flöt på utan problem.
Behöver väl inte nämna att det är standigt strålande sol och varmt.

Att komma ner till Airlie Beach var som att komma till en turist ort i Spanien så jag behöver inte gå in i detalj ni vet mer eller mindre vad jag menar - Airlie Beach är the gateway till turist attraktionen
Whitsunday Islands vara av alla mer eller väntar på att gå ombord någon segeltur eller att de nyss kommit tillbaks från någon segling.

Och självklart springer man på gamla bekanta från diverse gemensamma turer man vart på eller träffats på bussen eller vandrahemmet. Skönt att ibland inte vara helt anonym i den stora världen.
Kvällen innan min segling så hade min gamle resekupan John dykt upp i Airlie Beach och vi gjorde som sist  ... vi gick och tog en öl.
Och vilka hittade vi inte i baren, jo fler gamla rävar från vår resa med Desert Venture Tour så det blev mer eller mindre en mini reunion.
Led mest av trötthet dagen efter då jag var tvungen att checka ut kl.10 och spendera hela dagen "hemlös" innan den efterlängtade segelturen skulle gå av stapel. Och som de tidigare dagarna och typ den enda man kan göra i Airlie Beach så hangde jag i lagoon och lapade sol.
Ett slitet reunion gäng dök upp och gjode min väntan inte helt olidlig.

När kl. närmade sig 19 var det äntligen dax för mig att gå ombord på Solway Lass http://www.australiantallships.com/solwaylass.php?wp=27 . och som alltid när man ska iväg så är det extra spännande vad för människor man kommer vara "stucked with" de kommande dagarna men det var en bra blandning av folk på båten... inte för många tonåringar och inte för många oldies.
Det började riktigt trevlig med en kvälls segling... där satt vi på hårda träbankar och njöt av seglingen och stjärnhimmel.
Eftersom jag gett mig in i en liten utmaning... nämligen att segla trots att jag lätt blir sjösjuk så blev det att knappra sjösjuketabletter på en gång men lär säga att det gick relativt bra med seglingen och lyckades hålla mig i balans hela tiden.
Första morgonen vaknade vi upp vid Whitsunday Islands huvudattraktion nämligen Whitehaven Beach
- så snart vi blivit matade tog vi oss in till stranden där vi slog ihjäl en förmiddag på en kritvit 7km lång badstrand med turkost vatten.
Visst låter det helt undebart... men nu ska jag förstora bilden lite... tyvärr är det 'stingerseason" så för att bada i havet så lär man ta på sig en sk. stingersuit ( en tunnare variant av våtdräkt). Så där lag vi och guppade runt i vara kalas dräkter vid en kritvit badstrand med turkost vatten!

Som backpacker är man inte bortskämd med mat precis men här hade vi en kock som serverade oss  mat fem gånger per dag.Hemlagad riktig mat - riktigt bortskämd blev man! Och bra svullen när man klev av båten efter att ha bara blivit relaxat i tre dagar.
Hur ska man efter denna resa kunna åter gå till backpackers mat?

Hamnade i en bunker med fyra mindre muntra tyska tjejer men dock en glad irländsk tjej som livade upp tillvaron. Trångt och gemytligt värre! Med 33 passagerare ombord så finns det inte gott om utrymme så man kan säga att vi har bott uppe på varandra.
Så snart solen gastade på var det trångt i de få skuggområden som fanns på båten.
Träffade ett glatt svenskt gäng som jag lite fint och diskret höll mig till...skönt att få prata svenska och få prata med någon hemifran. Det gjorde verkligen resan ännu bättre.
Efter tre dagar ombord kom vi tillbaks till Airlie Beach och avslutade turen som vanligt med ett pub besök med hela besättningen innan vi sen skildes åt.

http://www.whitsundaytourism.com/index.cfm