Perth - Exmouth ( Kalbarri-Denham-Coral Bay)


Back to the road again... åter igen på bussen (
http://www.easyridertours.com.au/tours/broometime)

men nu bär det av norr över med. Tog sällskap med Helen och Sarah mot Exmouth med Easy Rider tour.... många timmar på bussen korta stop i hettan (+35--+38C tack o lov för aircondition!).

Första stoppet blev Pinnacles Dessert i Nambung National Park- kanon häftigt! men jag lär säga att jag trodde de skulle vara större...den största var bara 4m ...foton kan verkligen lura ögat! det var ungefär det som hände första dagen för resterande satt vi mesta dels i bussen!

Övernattade i Kalbarri... en liten Surfhåla.... sen bar det vidare nästa dag till Natures Windows och gick en tur The Loop och Z Bend Gorges...kanon vackert men fruktansvärt hett och krångligt att klättra när man har korta ben! Sen bar det vidare till Shark Bay och ett stopp vid Shell Beach...( en beach med bara snäckor) Övernattade i Denham.... där det blev ett "lite" kalas då jag träffade folk "hemifrån" ( Norrman!) ...lär säga att jag än så länge inte har sprungit över en enda svensk på min resa så ni kan första att det kändes gott att äntligen få prata lite svenska... verkade dock som om killarna var lika glad att se mig! Kalasande tog lite knäck på mig så följande dagen var lite tung då vi gjorde ett stop vid Monkey Mia innan vi tog oss vidare norr över till Coral Bay för övernattning.

Snorkling i Ningaloo Reef vid Coral Bay... kanon häftigt och jag önskade jag hade mer tid men jag valde att hoppa på bussen och fortsätta norrover mot Exmouth där vi avslutade med att snorkla vid Turquoise Bay ( Ningaloo Reef)...kanon häftigt!!!! Kände mig som Nemo!...fast lite panik lär jag erkänna när jag möter en haj...nu var det dock en "liten " reefshark...men dock ända...en som är uppväxt i Viggen bland mört och aborre!... så när jag flydde i panik så krockade jag med en mega stor sköldpadda!! mega o mega men för mig var den stor...typ 50cm - något jag har lärt mig av Isac's sköldpaddor är att det minsann kan vara elaka... men denna padda blev nog minns lika förvånad av att se mig som jag den ....  tyvärr har jag inte framkallat bilderna från Ningaloo Reef men hoppas på att jag ska få in dem senare.

Har nu valt att stanna i Exmouth för att göra lite mer snorkling i Ningaloo Reef innan jag fortsätter norr över...  


     

 


Perth

De två första dagarna i Perth spenderade jag på beachen ( återhämta mig från bushen).... Cotteslow Beach väster om stan fick äran första dagen...efter ett par timmars pressande kom Helen och Sara för att vara med i matchen... vem ska få brunast mage! Men som vi alla vet hur britterna är så hamnade vi på beach puben. Andra dagen skulle vi prova på något nytt så vi tog oss till Scarorough beach... smackat med folk... men efter ett par timmar så var det folktomt på stranden... bara vi europeer som låg och pressade in i det sista  - en "mindre" strom hade rullat in ... med sand långt ner i halsen så tog vi oss till puben ( åter igen) för att skölja ner det... hade nu fått sällskap av vår bushguide Simon som trots sin lediga dag och att turen var avslutad ville tillbringa lite mer tid med oss - e're inte gulligt så säg! 

Följande dagarna gick åt att utforska Perth som är en alla tiders stad... med lite moln på himlen så kändes det bra att lulla runt i affärer och springa och turista utan att få dåligt samvete och önska att man var på stranden.

Efter att avverkat det man skall se - tyvärr är jag ju ingen museum människa ( till allas förvåningn !) så det blev mest visakortet som fick jobba dessa dagar (och min rygg de kommande månaderna!)...så slöt  jag upp med tjejerna igen för att  ta en öl och tror ni inte vi hittade en Rocka Billy bar.... The Mustang Bar!! Det var inte dåligt med raggare som shejkade loss!! Hade kanon kul och tyvärr till er och min för den delen så hade jag kameran hemma den kvällen.

Väskan är åter igen packad mot ännu varmare bredgrader... lille tur mot Exmouth.


     


Adelaide - Perth- I'm a Nullarbour Traveller

Lite camping lite bush - spännande det vill jag göra!!... jo jo ... men läser man hela texten då innebär det 8 nätters camping! Det lär jag erkänna att jag inte hade räknat med.
Nå väl.. trots min lilla miss så vart det en super lyckad resa... en resa på 410 mil .... från Paris till Moskva!

I en mini buss bumpade vi genom bushen och öknen till civilationen....tidigt som satan stack vi iväg från Adelaide. Vi = jag två tjejer från Liverpool... Sara och Helen... sen hade vi John.... en +45 ensamvarg  från Melbourne och sen hade vi toppen över i:et.... honeymoon couple... vem i helvete åker på en grupp tur när man är på bröllopsresa!?! det måste vara en oskriven lag worldwide... men nej då... självklart så hamnade det ett bröllopspar på min tur till Perth.... perfekt precis vad man behöver...spelar ingen roll vart man tittade så hade man det där paret framför sig med tungan ner i halsen på varandra ( lite respekt tack! ) ...och det forstatte kan jag säga...!

Första dagen gick och andra dagen gick... innan man känner varandra och så men sen så kan man säga att det blev snack... när en slängde av en kommentar ... ja då forsatte det... så det slutade med att vi övriga fyra delade med oss av erfarenheten av att ha ett bröllopspar på bushcamping i 8 nätter.
Och vi är alla överens... man åker inte på grupp camping när man är på bröllopsresa!

Resan var lång... mycket buss men jag lär säga att det var intressant att se hur landskapet förändrades - det började med en bushwalk.... innan vi sa bye bye till trafikljus och civililation! som vi fick gläderligen se 8 dagar senare....ni kan tro vilket jubel det blev för att inte tala om när man fick tillbaks telefon nätet igen
jag trodde Långshyttan var världens ende men jag kan säga att det finns värre hålor! (Förlåt Helena)

Första natten  vi campade i bushen... wow vilken upplevelse... ljudet spänningen och mörkret... att sitta mitt i no-mans-land.... och titta på en stjärnklar himmel och höra ljudet av bushen.... vilken upplevelse... det var det mäktigaste av denna tur vill jag säga.... som följs med valar, sjölejon, delfiner, grottor, stränder, klippor, trädklättring, sandboarding, vinprovning, klippklattring och enorma bushwalks.... helt otroligt roligt och jag lär innerligt säga att mina muskler har fått kanna på. Men som sagt var har man gjort en natt i bushen... så blir det två... och det börjar bli lite kyligare och man saknar el och man saknar vatten och värme och och och ... ja tillslut är det inte så kul att ligga på en madrass och tvistas i en sovsäck och vakna kl 05 på morgon av kyla eller av en galen fågel eller kangru. Kommer dock sakna stunderna framför elden.

Nå, jag lär säga att visst har det vart en upplevelse att bushcampat ... men det får nu dröja innan jag gör det igen.... jag ska nu njuta av Perth!!!! 

http://www.the-traveller.com.au/ap.htm

Lite bilder på min tur.. ..

     
        


Adelaide, Australia


Efter tre dagar on the road var man tillbaks till en storstad.... Adelaide med sina 1.5m invånare... men vart är alla ?!?! 1.5m ska ju vara mer eller mindre som Stockholm men jag lär säga att stan känns mindre.
Jag hade 2 dagar på mig i Adelaide och jag trodde att jag skulle ha fullt upp.... men tyvärr visade det sig vara helt fel... staden hade inte alls något att erbjuda för mig. Vissta är det en fin stad att strosa runt i och så men det räcker då med en dag... tack och lov hade jag fått resesällskap.... Anna från Tyskland roade mig på dagarna och jag är glad för det ...annars hade det vart lite trist.
Så första dagen hann vi med Adelaide City.... och var lite oroliga hur vi skulle fördriva den andra dagen... vi hade för kort tid i stan för att ta oss till Kangaroo Island som är en turist attraktion inte allt för långt från Adelaide men dock för långt för att hinna med på en dag- sprang gata upp och gata ner åter igen och fick med det mesta på en dag...
Andra dagen tog vi oss ut till Port Adelaide  för att njuta av hamnen.... men tyvärr hade inte ens Port Adelaide något att erbjuda mer än att jag hann med att klippa mig....
Vårt sista hopp föll på Adelaides beach Glenelg.... där var det mer drag.

Back to the road.... Perth next stop! 
 
Cheers

Anna o Anna

Adelaide kort

Melbourne till Adelaide - Great Ocean Road Australia

Checking out- Melbourne

Med Waywards Bus
http://www.waywardbus.com.au/classic.html tog jag mig vidare längst sydkusten till Adelaide längst den berömda vägen Great Ocean Road.
Vi började med att packa in oss i en minibus Melbourne, 13 glada resenärer i alla de sorter skulle de närmsta dagarna leva mer eller mindre uppe på varandra. En mix av holländare, japaner, österikare, tyskar, amerikaner, schweitzare och australienare började vi färden mot Surf Coast.... och vi betade av den ena efter den andra stranden som är top of the Surfers list- men inte en surfare så långt ögat nådde!!!
Kan bero på att det är i början av säsongen och värmen inte riktigt tagit fart ( 20-27C ).
Resten av dessa 3 1/2 dagarna ägnade jag mig att att hoppa in och ur i bussen för att sen bumpa vidare till nytt turist mål-i början var man på tip top och tog kort på minsta liten strand och klippa men sen blev det liksom ingen skillnad på stränderna eller klipporna.... vi betade i allafall av det män mer eller mindre ska vill jag säga... vandring i regnskog, Apollo Bay, The 12 Apostles( Absolut en höjdare!! gjorde nämligen en helikopter tur ), Loch Ard Gorge, London Bridge,Tower Hill ( kanon spännande ! -vilda koalas flummande i trädtopparna, kängaroos och emus), Port Fairy, The Blue Lake, vandring i sand dynor och lite bush kunskap från en ur aboriginal. Kort och fin sammanfattning - har ni en dag möjlighet att göra Great Ocean Road ...så gör det!! det är definitivt värt det.

Check in -Adelaide

Tjingillingg!!!


     
     

Melbourne, Australien

Värmen och en gastande sol slog emot mig  när jag klev ur flygplanet på Avalon Airport Melbourne.
Efter mindre än en timmes bussfärd in till centrala Melbourne stod jag med packning och karta för att leta mig till mitt nya hostel YHA Metro Melbourne Hostel och det var med glädje jag checkade in!!

Detta var rena rama lyx hotellet - delade rum med endast 3st andra och duscharna och toaletterna var i kanon skick .. man fick till och med varm varmvatten. Kanoners!! Detta kan man kalla är hög standard på ett hostel... Efter en snabb dusch satte jag kurs mot stadens centrum vilket tog mig mindre än en kvart. Same story as last time.... sprang gata upp och gata ner i Melbourne. En något mindre stad än Sydney med "bara" 4.4m invånare men jag tror då 80% av invånarna är kineser - detta är då mekka för kineserna för det vimmlar av dem...
Melbourne har självklart sitt eget lilla Chinatown... vilket jag beslöt mig för att besöka och prova på maten... men fan! fick en tallrik med friterade räkor och diverse frukter och grönt... vart tog riset eller nudlarna vägen....?!? men tydligen skulle man äta det så rätt upp och ner och doppa i någon soja... nå du det blev en dyr vatten för jag satt mest och bröt samman de friterade bitarna sa att det såg ut som om jag hade ätit något sen tog jag mig där i från till "mitt hak"- japp redan första dagen ramlade jag in och vi föll för varandra ... Nando's Portuguese flame grilled chicken restaurant... sen dess har det vart vi!!
Kanon ställe att rekommendera...kyckling av alla de slag!

Annars så blev det självklart lite shopping .... inför skaffat mig ett par riktiga bush shorts  och vad gör man i en storstad när man egentligen inte får shoppa! och har sett allt av värde att se... jo man tar sig till stranden... St Kilda Beach fick äran av mitt besök en dag. Soldyrkare som jag är så var det inte förrän den stunden jag satte fötterna ner i sanden som jag antligen kände att jag är faktiskt på semester!!! Solskyddsfaktor +30 på och sen pressande jag...  - man tror ju inte att man kan bli brun med solskyddsfaktor +30 (men det kan jag då säga att det kan man : )

En kväll när jag satt på vandrahemmets bar ( japp detta är ett riktigit hostel som har en bar och mat servering!!) så dök Safari Pete upp!! Safari Pete annordnar The Backpacker Travel Auctions" runt om på olika hostels och jag hade nog bara turen att ramla över denna... säsongen har ju inte heller riktigt börjat och med ett par VB i kroppen så ropade jag in tre Backpacker Tours till kanon pris!!! Happy days! - där sparde man in lite pengar! Kan behövas för det bär iväg.

Det känns av att  jag har gjort två storstäder tätt in på varandra och jag lär säga att jag är ganska mattad av det...  jag ser verkligen fram emot att komma ut på en road trip
-The Great Ocean Road ... next stop Adelaide!


See ya'

     
  

   


Sydney, Australien.

Så bar det äntligen iväg....11.6kg checkade jag in på Arlanda Måndag den 25 Sept på eftermiddagen för att ta flyget till London 18.35 med planen att vara  i Sydney ca.28tim senare...men planen sprack !!
Efter ca 54tim resande landade jag stinkande på Sydney Airport. Lite stel och trött men ändå på ganska bra humor tack vare mitt resesällskap Kristina som jag träffade i all kaos på London Heathrow.
Flyget mellan Stockholm och London blev försenat pga att det regnet i London ( som om det aldrig har regnat där förr!! ) och vi missade flyget som skulle ta oss till Sydney. I stället fick pallra oss trötta och smått irriterade till hotellet för att få ett par timmars sömn för att sedan infinna oss på flygplatsen igen för att försöka komma med ett flyg till Sydney... självklart var alla flyg fullbokade men vi var desperata att komma på ett flyg så vi tog vad som så det slutade med att vi fick sitta och vänta i 11tim på ett flyg som skulle ta oss via Hong Kong till Sydney. Som tur var hade vi sällskap av varandra och det kändes inte som om det var allt för jobbigt. Efter att jag sagt bye till mitt resesällskap började jakten på ett hostel och min enda plan var att få ett hostel med pick up för jag var tok för trött för att ta mig själv dit- så det blev egentligen första bästa som såg bra ut!  
Och mycket riktigt en galen italienare kom i en mini buss och knölade in mig och sen bar det iväg...

Väl framme vid vandrahemmet var det enda jag tänkte på en dusch!! så jag tänkte nog inte egentligen på vad jag checkade in på... det var billigt och centralt 3 nts för 54 AUD kanon tänkte jag men det fick jag sen smaka på... för stallet var inte alls vad det sa sig vara! Kanga Hostel Kings Cross Sydney- det höll på att rasa samman.... skabbigt äckligt och mer ett student hak än ett hostel... delade rum med 7st mixat. Trots dåligt med sömn sa tog jag mig ut från vandrahemmet och började utforska Sydney med sikte på Sydney Opera House.... jag blev lite glad när jag insåg att vandrahemmet i allafall låg så pass nära city center som det hade sagt att det gjorde. Efter en 15 min promenad var jag nere på stan och ytterligar 10min så stod jag på trappan på Sydney's stolthet. Jag och tusentals turister vara av 90% kineser. Följande dagarna bestod av ett enda turistande bland skyskrapor, hamnen och stranden.
Jag gjorde allt vad man kan göra pa tre dagar. Sydney Down Town Sydney Harbour, Sydney Opera House, The Rocks, Sydney Harbour, Bondi Beach, Sydney Tower och självklart den gamle goda Hop on Hop off Sightseeing Tour för att få med allt som jag evt. missat när jag vandrat gatorna i Sydney upp och ner.

Lite ensamt och långtrakigt i början innan man kom in i rutin med att turista och vara helt ensam om dagarna ... ensam och ensam är man ju inte riktigt när man trängs med 6,6 m andra + turister men man känna sig bra ensam ända. Mellan turistandet låg jag i Hyde Park och njöt av värmen och solen eftersom det än så länge är var här så var det riktigt behagligt att ligga och titta på pulsen av Sydney.

Kvällarna var långa dock ... och jag tillbringade dem på vandrahemmet - det var ju mer folk där än hemma på puben i Hedemora! Ett himmla drag!
 

Bye bye Sydney..... Next Stop Melbourne!!!

jag i Sydney


        
     

(Popuppbilder, så klicka för att förstora)