Hong Kong


Eftersom jag har en hel vecka här i Hong Kong...och det är lite att ta i...så har jag inte begett mig över till Hong Kong Island än....men på min tredje dag så tog jag mig i kragen och begav mig över till Hong Kong "down town" för att utforska och ta i tu med listan i min Hong Kong bok


    


En hel dag sprang jag och miljoner andra fram och tillbaks.... innan jag tog färjan över till Kwoloo igen för att hamna på en Irländsk bar och vila benen och svalka strupen.
Väntade in klockan till solnedgång för att sen beskada en Ljus show som går av stapeln kl 20 var kväll vid hamnet. Kanon vackert och mäktigt!


        

På vägen hem gjorde jag ett besök vid Temple Market ( nattmarknad) för att trängas lite mer...
(det är ju sånn gemenskap i det har landet : ) speciellt när man tar t-banan på morgon timmarna till down town)
"Missi missi shoppi shoppi"...... no no missi missi no shoppi shoppi si du... de är för söta miniatyrer med dollar tecken i ögonen- kan man tänkas jag känner mig ganska lång med mina 1.54m - ibland tom som en jätte... de'e ju så små o gulliga.
Vilket fall så gav inte marknaden något... det finns en hel del att fynda och  vraka i men det är då ingen kvalite. Bara ett stenkast från där jag bor har vi en annan marknad The Ladies Market... varför den heter så vet jag inte för det är då inte bara damkläder där .... så var dag när jag går hem så försöker jag klämma mig igenom ...bara för att suga in atmosfären och trängas lite mer. 

     

Fjärde dagen tog jag ett besök till Posten för att skicka hem lite packning som jag släpat runt på......sen tog jag färjan till on Lantau Island. Där tog jag bussen från Mui Wo upp till The Big Buddha.... japp den var stor den!

  


Resten av dagen strosade jag runt på Hong Kong Island bland skyskrapor, slipsnissar och turister innan jag tog mig över till Kowloon och Mong Kok....home sweet home again.

1704


Hong Kong

Efter 12tim flygresa via Sydney kom jag till Hong Kong - en hel dag har jag blivit upp passad av Quantas personal,har inte gjort något annat än att ätit och tittat på film. Med 19kg på ryggen och 5kg på "mag"säcken stod jag förvirrad utanför Hong Kong's flygplats och fundera pa va' fan jag gör här?
1) alla går i vinterjackor och sjalar - varför? ( det ar tydligen inte sommar har! )
2) tokmycket folk
3) de pratar ett obegripligt språk
Efter att kommunicerat med en kines som inte pratade engelska vid buss service centralen lyckades jag få en biljett och en karta i handen iallafall... man får va' glad för det lilla!
På bussen mot stan satt jag mer förvirrad än tidigare och arg på mig själv att jag inte hoppade på tåget eller tog direkt transport till hotellet... men nej då... - fick inte med mig så mycket av omgivningen då jag var mer upptagen att koncentrera mig på att notera vart vi var och vart jag skulle kliva av...  destination Mong Kok.
Mitt i smeten stod jag .. med min packning och miljoner kineser som rusar fram....med karta i handen ( tack o lov för 80talets OL skola! ) fram med armbågarna och börja knalla...det visade sig att Mong Kok är mekkat av shopping på kvälls och nattetid...full upp att halla koll pa packning, folk karta traskade jag runt, runt runt och lyckades tillslut hitta hotellet. ( gick en liten omväg...men men)
Hotellet bokade jag på internet för en månad såg kalas ut då!!! men det var en ren ram besvikelse...11:våningen ( hoppas det bara inte börja brinna!) det minsta rummet man kan bygga här med en hård säng en tv fran 50talet ( ljuger inte-exploderar nog snart) med 4 kanaler varav 1 på engelska... men vart tog mitt bad vägen?!?
Har har jag gått och längtat efter mitt hotell rum med bad och jag skulle verkligen njuta av lyx! 
Släpat med mig en flaska rött från NZ som jag skulle njuta av i badet.. Snyft...det visade sig vara korridors badrum!
Ingen ide att klaga för jag har tillräckligt med problem med min bokning då de har tagit dubbelt betalt på mitt kreditkort så jag har kämpat i 3v på att få tillbaks pengar.
Efter en dusch hamnade jag på min säng med min flaska kändes det lite bättre... det kunde ju trots allt vara värre-jag slipper ju iallafall att säga go'natt till någon främmande människa var natt!
Inte nog med det...ett anslag i hissen visade att de skulle ha Pestsanering på tisdagen i alla rum.... så allt ska vara ner packat i väskan! Fattas väl bara det - Välkommen till Hong Kong Anna!

         


Första dagen i Hong Kong - tog jag och promenerade ner till hamnen för att promenera längst the Avenue of Stars...typ Hong Kong's svar på  Hollywoods Walk of fame.
Där kom en gamal indier fram till mig och började prata om att jag klädde mig smart och att jag hade bra hälsa!! va i hela friden tänkte jag... men sen tog han ett papper o så skrev han något o så knölade han i hop det o la det i min hand.... sen började han prata om hur jag var som person...hade det på känn att han var en fortune-teller.... han frågade hur gammal jag var och vad min favorit blomma hette.... när jag svara så sa han att jag skulle öppna lappen.... jag vart chockad.... mitt födelseår datum o månad samt min favorit blomma stod på lappen!
Hann inte tänka så mycket mer för sen kom en vakt gapande och den stackars indiern försvann löpande ?!!  hade gärnat fortsatt prata me' gubben för ni som känner mig vet ju att jag har ett stort intresse för det. Hur som haver där stod jag som ett frågetecken... och fundersam.
Få se om jag tar och försöker leta reda på den där gubben senare i veckan... hade vart spännande att höra mer om vad han har att säga om min framtid... och det som vart! men det var skrämmande att höra det han hann säga på den lilla stunden vi pratades vid.
Tog mig i kragen och vandrade upp mot  Kwolooo igen för att ta t-banan till Wong Tai sin för att besöka Templet där.... my god! det var ju rena rama majbrasan där!!! massvis med folk och rökelse så man vart alldeles vimelkantig. Man tänder tydligen rökelser och tar med sig massa frukt och mat så ligger man där och ber o sen packar man i hop o åker hem!  När jag ända hade begett mig ut till Wong Tai Sin så tog jag mit en tur till Diamond Hill för att besöka Chi Lin Nunnery...ett lite nunne-tempel samt en otroligt vacker park...

  

Andra dagen i Hong Kong hade jag bokat in mig på en guided tur -  behövde träffa lite folk som pratade engelska...Jag är förvånad att det inte pratas mer engelska här .... med tanke på att det vart en engelsk koloni...har inte träffat många som pratar engelska....Nå väl på min tur träffade jag ett gäng engelskmän och australienare så jag fick prata av mig lite.
Vi besökte en av lokal invanarnas tempel  Chuk Lam Sim Yuen...som inte så mycket turister åker till....och fick en lektion om religionen. Lärorikt för jag har då inte vart vaken på religion lektionerna under skoltiden.
Sen gjorde vi ett besök till en gamal by  för att se hur de bor på "landsbyggden" ( det finns knappt någon landsbyggd) där stod gamla tanter från +80 till dödsvarning i hattar o gapa...photo photo!!! 10$ 10$ ....tydligen är de riktiga modeller! Sen fortsatte vi till gränsen mellan Hong Kong och Kina för lite foton innan vi åkte till Önsketrädet -där skriver man ner sin önskan på ett papper och hänger runt ett träd....tydligen ska önskan slå in! det är bara o sitta o vänta då rå!

Hong Kong ligger ju som sagt var i en enda dimma känns det som...det luktar fan! Har efter två dagar här fortfarande inte gett mig på kinamat!!! en skam men det stinker fan i den har stan o det stinker äcklig mat man ser hur de sitter och jobbar utanför på gatan med färskvaror... hänger kycklingar o skit i fönstrena...nej du jag vågar inte käka kina mat här eller...sånna fall ska det vara på en fin flott restaurang.... går mest runt med en spya i halsen när jag paserar ett gatukök....det kan ju bli en och en annan .... det är lite för mycket av allt här!

Auckland , New Zealand

 

Jag höll på att få ett psykiskt sammanbrott när jag anlände till YHA International i Auckland...vem springer jag inte på om den hemska snark kärringen som förstörde hela min jul!
Ska man skratta eller gråta... som tur var hamnade jag i ett annat rum! och kunde andas ut och njuta av min tid i Auckland.
Där emot sprang jag på gamla goa Liza . . . . blev överlycklig för hade då inte förväntat mig att träffa på henne - så vi tog en liten pubrunda för att ta igen det som hänt sen vi sist sågs vid nyår.

                                       

Alla säger att det inte finns så mycket att göra i Auckland ... och det kan jag dels hålla med om ...speciellt om man ska försöka hålla sig till mini budget...Sky Tower är dock ett måste att besöka .. så det kosta jag på mig! 

                               


Strosa runt i Auckland gör man ganska snart... uppdrag att finna en klänning till ett kommande bröllop lyckades jag med efter en dags springande in och ut i butiker.
Hur slår man annars ihjäl tiden i en storstad på mini budget - jag ägnade mig åt att springa på bio-sloa i parken och sitta på cafeer kort o gott jag har haft det väldigt avslappnade och skön avslutning på min NZ vistelse och en uppvärmning inför Hong Kong - tror mer eller mindre hela Kina har flyttat till Auckland!
Att träffa på kiwi's hör till sällsyntheterna.

       

Liza lämnade mig tyvärr ganska snart och jag har haft "äran "att chattra me' min fransk/kanadensiska rumskamrat... problemet är dock att hon pratar bara franska och jag engelska!
Hon tjatar på non stop - jag får mer eller mindre bara nicka och le! 
Tyvärr vet hon inte när hon ska sluta... hon maler på och jag fattar inte mycket ..snappar upp lite ord då och då! Värst blev det när hon tog fram 2007års horoskopbok och började läsa upp mitt kommande år- på franska! Suck. Men jag har inte hjärta att vara otrevlig hon är ju  +60 och ensam så jag fick hålla mig till tåls helt enkelt. 


Efter närmare 8 v i New Zealand tar jag mig vidare...de 2 sista veckorna har varit sega och det har kännt som en lång väntan på att få åka vidare.... kännt mig mer än mattad av NZ men tror det är mer att jag är mattad av backpacker livet!
Det finns så mycket mer att göra i NZ än vad jag gjort men efter att jag har en mindre ekonomisk kris och lessnat helt enkelt - jaaaa man kan lessna.... så känns det bra att lämna NZ och börja styra sig hem mot Dalarna!
Japp slänger in handduken - Hong Kong nästa..... sen väntar 3 v på stranden i Thailand innan jag kommer hem till mörker-slask och arbetslöshet!

Bay of Island ( Paihia) New Zealand


För att slippa spendera en hel vecka i Auckland bestämde jag mig för att ta en tur upp till Bay of Island norr om Auckland.
Hamnade i turist staden Paihia för ett par dagar. Njuta av sol, värme och havet samt backpackers barerna... Jag och Pascell ( Miss Australia) lyckades vinna en Mack Attack...( speedboat tour) på en av barernas lotteri så vi tog slag  i sak och testade på speedboaten.
I klädd i regnkläder och fräcka solbrillor livväst gled vi runt med ett gäng turister i båten... kinderna hängde bakom öronen och håret fick en fin touch!
Kalas kul - sen så var det förstås väldigt vackert!
Jobbat på solbrännan och lyckades bränna magen rejält - har hamnat i ett rum med äldre seniorer backpackers...den äldsta 75år....det finns inga hinder för att inte backpacka...hon har nyss blivit änka och hennes gubbe ville aldrig resa... så nu tar hon igen det hon missat- en riktig krut gumma-sånn vill ja' bli också!

Efter tre nätter i Paihi tog jag bussen till Auckland för att suga i mig det sista av New Zealand innan jag tar mig vidare till Hong Kong!!! Jipeee..... eget hotellrum!!!! Yeaaah!! Can't wait!


Efterlysning!
Ingen som är sugen att åka till Thailand -  har absolut inget emot sällskap!!  : )
-En sällskaps sjuk Anna


  


Napier - Mt Maunganui , New Zealand.

På vägen med Magic buss upp till Napier gjorde vi tre stopp,det första var vid ett Wildlife Park.... betalade
4$ för att se 4 fåglar men höjd punkten var ju fågeln Kiwi:n..... antligen skulle jag få se min efterlängtade kiwi....och så vissade sig att man inte fick ta kort på den!!!! Katastrof!
Hur som haver nu har jag sett en...eller två till och med...de är ganska stora som en anka typ och virrar runt.
Det andra stoppet var vid Tui Brewery för att under 45min pimpla i oss 3 pints( det ingick i entre priset 2$) sen var det att sitta och knipa i 1 1/2tim tills vi gjorde det andra stoppet för dagen som var vid
Mission Wine Yard.
New Zealands äldsta vingård där vi gjorde en vinprovning kampade mig igenom 10 olika sorter och inte snala man heller - så man var bra trevlig nar man sen gled in i Napier ...vi var i sann god form att vi bestamde oss for att ordnade en BBQ tillsammans -kalas trevligt trots att regnet vrakte ner.


Man springer på samma människor om o om igen så det är egentligen ingen ide att säga hejdå för alla är mer eller mindre på samma rutt så du fortsätter att springa in i dem vart du än kommer.
Vissa stannar längre än andra på vissa ställen men i slut ändan så hamnar man oftast på samma ställe. 
Även fast du inte "hänger" med dem så blir det tillslut att du gör det för det känns som ni känner varandra. Bussen från Wellington var dock relativt många nya ansikten för mig - det är bara en tjej som jag sprungit på om o om igen ....på sydön.
Man börjar lära sig vilka som är tyskar holländare och engelskman samt irländare ...danskar är det ett helt stim av norrman färre väldigt få lär jag säga men vart är svenskarna?? ...det har jag frågat mig för jag springer så sällan på dem och så hör jag alla andra som säger att de har träffat så många svenskar!
Fick det förklarat för mig av en kiwi ( för er som inte visste det så är kiwi inte bara en frukt det är även nickname för en nya zeelandare samt den inhemska fågeln kiwi) 
-han berättade för mig att vi svenskar minglar mer än de andra så där av märks vi inte av lika mycket som de andra!
Vilket kan stamma för på bussen så var det två "mystiska" killar som man inte direkt kunda sätta en nationalitet på!!!
Jag tippade nog på att den ena var en aussie o den andra från tyskland... men det visade sig efter att jag fått rotat fram mitt pass på supermarket då jag köpte öl att de var svenskar.... för helt plotsligt skulle alla titta på mitt hemska passport!
Vem kunde anat att de var svenskar...de vart lika förvanad som jag-men mer att jag var svensk dock!
Min ålder och min nationalitet har vart för många en chock!!!  har lessnat på att visat id/passport om vart annat och att de inte kan tro att jag är hela 32år för jag ser enligt de flesta ut som 25år-
tydligen 18 när jag köpte öl!

Napier är en mysig liten stad på östkusten...blev förvånad för den har så mycket mer än vad man kan läsa sig till.
Nöjd med mitt beslut att stanna två nätter ...det gav mig tillfallet att utforska området -njuta av det härliga vädret och chattra med de andra backpackers.
......................................................................................................................

Fortsatte sedan upp till Mt Mauguni där jag stannade i fem dagar för att bättra på min solbränn-den har ju tyvärr börjat tyna bort här i New Zealand!
Skönt att ligga still på samma ställe ett tag men tyvärr var sängarna något av de värsta slag så ryggen har blivit lite till knocklad.
Första kvällen tog vi ett beach party.... slutade i ett beachparty med regnkläder för det vräkte ner... men inget stoppar trottsiga backpackers.

                

Har haft sällskap av Team UK ( Pippa och Siana) - vi har slagit ihjäl dagarna genom att lyssna pa Pippa's tjat om hennes gubbe hemma i London samt solat o badat och på kvällarna hängt på puben eller i soffan och gått igenom alla gamla filmer man kan komma på.
Mt Maugnui har flera härliga stränder ...  som man kan slå ihjäl tiden på bara vädret häller... annars så är det en liten turist håla paradiset dit alla kiwi's åker till när de är lediga för att vila upp sig
 - samt jag...fär jag behöer verkligen ett break,det är slitsamt att backpacka!!!

 

           


Wellington , New Zealand


Har sen sist tagit mig från Lake Tekapo via Christchurch- Kaikora och Picton med bussen för att sen ta färjan över till nordön och huvustaden Wellington.
Har vart regn och rusk de sista dagarna så min förkylning har hållt i sig - så snorig och dann traskade jag runt i Wellington som jag  föll pladask för!
Stor trivs i stan så jag kan varmt rekommendera Wellington....hel mysig... har alla butiker man kan föreställa sig...hog hus,cafe'er och pubarna löser av varandra-nära till havet och grön områden... ja men det är en toppen stad! Ett måste att besöka helt enkelt.
Själv ägnade jag mig åt  fönster shopping!!! sen tog Cable Car upp för att njuta av utsikten över stan....dagen till äran var det sol och varmt och första gången på länge så fick jag gräva fram shortsen....vad har hänt!?  
Det har vart den sämsta sommaren på 70 år har i New Zealand... det är ju strålande...då passar jag på att vara här! 
Men hur som haver sol och värme nu och det är basta att njuta för det lär inte vara länge- slängde på mig vandringskängorna och tog en långpromenad längst strandvägen slå ihjäl lite tid.

                           

Dunedin - Lake Tekapo New Zealand

Bussen tog mig tvärs genom landet till östkusten igen för att hamna i Dunedin, dör tillbringade jag två nätter på ett vandrahem som låg ovan på puben!
Kalas hade det vart om jag inte drabbats av en förkylning och fick knyta mig tidigt  i säng och pimplade te.
Fick inte mycket  turistande uträttat i Dunedin, det blev mer än att strosa runt och suga in doften av pubar cafeer och gamla byggnader-samt te och regn i massor!!! Regn och kallt !

På tal om något annat... hade då aldrig i hela mitt liv hört talas om att Sverige är kännt för avrundning ...
när man är på supermarket och handlar så sitter det en lapp när man betalar... This Supermarket using Swedish rounding!! Inte dåligt... tänk att vi kan vara kända för en sånn sak...
Har lyckats dumpa av 3kg packning...vilket var behövligt... 3kg på väg hem med post!
Ser fram emot att dra på mig ryggsäcken nu.

---------------------------------------------------------------------------------

Fortsatte min rundresa  från Dunedin norr över mot Lake Tekapo... liten håla stor sjö!
Fler får- fler kossor- fler hjortar och fler kaniner som ploppar upp på de gröna fälten. 


        

  

---------------------------------------------------------------------------------


Queenstown ( Milford Sound ) New Zealand

God fortsättning på det nya året!!!!
Nytt år nya tag....

Dags att hoppa på bussen och lämna Franz Josef för att ta mig ner till Queenstown...alla talar om Queenstown dels för att det är så himla dyrt där men dels för att det är där man utför de flesta galna aktiviteter.
I en full proppad buss tog vi oss först förbi Foz Glacier...börjar få nog av glacierer....en mindre variant av Franz Josef... ut och ta lite kort sen in i bussen igen -  för att ta oss vidare till Lake Matheson.... en sjö som man ser på mer eller mindre varenda vykort här i New Zealand... och visst förstår man det...det var otroligt vackert!
     


Vi fortsatte ta oss inlands mot Lake Wanaka och Lake Hawea för att släppa av några som valt att spendera en natt i Wanaka- själv satt jag troget kvar.

        

Vi gjorde ett stopp till innan vi kom till Queenstown  - vid River Kawerau där A J Hackett (galna uppfinnare av bungy jump)satte igång den idiotiska verksamheten -som ni förstar så blir det inge bungy jump för mig-nopp det räc kte att jag tog mig upp på bron där man hoppar ifrån..det var tillräckligt för mig-vi stannade dock en timme för att se alla andra knäppskallar slänga sig ut för bron för att sen tidig kvällning glida in i Queenstown.


♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦


Nästa dag blev en tidig och en lång dag... åkte iväg på Milford Sound trip http://www.kiwidiscovery.com/index.cfm/milford ...kalas väder solen sken men sablars kallt i luften så fleecejackan är mig trogen.
Genom berg och gröna slätter med vita prickar... jag har då aldrig i hela mitt liv förstått vad alla dessa får ska... det är proppat med dem... NZ måste vara fårens Kina!!
Det växlade då och då med lite kossor och så helt plötsligt dyjer det upp ett gang hjortar .... minsann har inte nya zeelandarna kommit på att man kan ha deerfarming! strålande! Så det traskar runt hjort i hagarna....
Slingrig väg och glad i hagen att jag propat i mig aksjuketabletter gled vi genom Fjordland National Park för att sen komma till Milford Sound.


       


Där trängdes vi ihop på en båt för att ta oss ut i fjorden 1 1/2tim och njuta av utsikten och trängas med chingchongare och amerikanare.
De måste ha reat ut direkt flyg till Queenstown i amerika för det kryllar av jankare!!! jag behöver nog inte nämna att det är gott om chingcongare ( asiater- har svårt me' att se skillnaden) det kryllar av dem... de och får!


         ♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

Queenstown.... vackert med himla dyrt! Strossade mest runt och försökte undvika att spendera pengar...